Schoorsteen vegen

 Als u een houtkachel, openhaard of oude gaskachel heeft, laat dan uw schoorsteen periodiek schoonmaken. Als essentieel onderdeel van uw verwarmingssysteem bepaalt de schoorsteen hoe veilig en gezond u stookt. S.O.M. is sinds 2009 gekwalificeerd om schoorstenen vakkundig te inspecteren en te reinigen. Wij zorgen er voor dat u onbezorgd kan genieten van een behaaglijke warmte. Naast het schoorsteenvegen voeren wij camera inspecties uit , lekdichtheidsproeven met behulp van rook. Ook kunnen wij mechanische ventilatie kanalen reinigen. Vanaf 2009 werken wij samen met " 'T Vegertje " uit Zierikzee met bijna 50 jaar ervaring. Ook is er een samenwerkingsverband met "VIC Installatie "uit Oosterland sinds 2015.

De schoorsteenveger brengt tegenwoordig meer met zich mee dan de ladder en borstel. Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat de aanslag in het rookkanaal in brand vliegt. Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 500° C. Deze teerachtige laag wordt gevormd uit onverbrande deeltjes, die bij de verbranding het rookkanaal ingaan. De mate waarin deze onverbrande deeltjes ontstaan, hangt samen met de keuze en het gebruik van de kachel of haard, het type schoorsteen, de staat van het schoorsteenkanaal en de manier waarop wordt gestookt. Reeds is er onderzoek naar schoorsteenbranden gedaan en onderstaand krantenartikel geeft de resultaten en conclusie weer van dit onderzoek. klik hier om het artikel te openen.

Voor vogels is de schoorsteen een ideale plek om een nest in te bouwen. Dit kan naast brand- en koolmonoxidegevaar ook vervelende gevolgen hebben zoals, vocht- en stankoverlast die door de muur heen trekt. Het is dus van belang om uw schoorsteen op zijn minst één maal per jaar te laten inspecteren. Om in het vervolg te voorkomen dat er vogels in de schoorsteen een nest bouwen of er onvoldoende trek is door welke omstandigheden dan ook, kan er een kap worden geplaats voor de desbetreffende situatie.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan vrijblijvend contact met ons.